diumenge, 5 de febrer del 2012

eTimologia

Es tracta d'una de les branques del xistmalisme. La timologia és l'explicació enganyosa de l'origen de les paraules. Al transmetre-la per un mitjà electrònic, parlem d'eTimologia. Noteu que aquesta definició d'eTimologia és eTimològica en ella mateixa.


Com a exemple de la eTimologia trobem l'explicació de l'origen del mot hipoteca, que té dues explicacions eTimològiques. La primera data la seva aparició en una de les primeres bombolles immobiliàries de la història, que es produí en l’antiga Grècia. Llavors hipoteca era la combinació de hippo (cavall) i theke (dipòsit) y servia per denominar les cavallerisses o el que avui en dia es coneix vulgarment com “una quadra”. Segons aquesta explicació, un comprador havia demanat veure l’habitatge que se li oferia pel preu màxim que podia assumir i en veure’l va exclamar “Això és una hipoteca”.

La segona no es remunta tan enrere, sinó que es situa en una de les darreres bombolles. En aquest cas l’origen del mot seria la combinació del prefix hipo (referit a poc) i teca, o sigui menjar. En aquest cas, un hipotecat és una persona que disposa de pocs diners per comprar menjar, donada l'elevada quota que paga per l'adquisició del seu habitatge.